Bujinkan Budo Taijutsu

Yhden harrastajan kokemus.

Bujinkan Budo Taijutsu on japanilainen taistelulaji, jonka juuret ovat yhdeksässä vanhassa japanilaisessa taistelukoulussa:

  • Togakure-ryū Ninpō Taijutsu (戸隠流忍法体術)
  • Gyokko ryū Kosshi jutsu (玉虎流骨指術)
  • Kuki Shinden Happō Bikenjutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
  • Koto Ryū Koppō jutsu (虎倒流骨法術)
  • Shinden Fudo Ryū Dakentai jutsu (神伝不動流打拳体術)
  • Takagi Yoshin Ryū Jūtai jutsu (高木揚心流柔体術)
  • Gikan Ryū Koppō jutsu (義鑑流骨法術)
  • Gyokushin-ryū Ryū Ninpō (玉心流忍法)
  • Kumogakure Ryū Ninpō (雲隠流忍法)

Harjoituksissa opetellaan aseetonta taistelua ja erilaisten aseitten käyttöä. Taijutsu (eli kehon käytön taito) on kaiken liikkumisen perusta, joten harjoittelu aloitetaan aseettomana.

Aseeton harjoittelu sisältää laajan skaalan lyönti-, potku-, heitto-, kaato-, lukko-, kuristus-, vapautumis- ja aseistariisuntatekniikoita. Kaatumismenetelmät ja vartalon hallinta luovat perustan turvalliselle harjoittelulle, jonka takia näitä painotetaan erityisesti aloittelijoille.

Harjoittelemme perinteisten japanilaisten aseitten lisäksi koulujen erikoisaseilla ja moderneilla välineillä.

Lajiin kuuluvilla perusharjoitteilla ja junantaisolla (kehonmuokkaus) vahvistetaan lihaksia, -luustoa, -niveliä ja ne toimivat hyvin aerobisena harjoitteena. Vaativimmissa tekniikoissa tarkoitus on selvitä tilanteista mahdollisimman vähällä vaivalla luottamatta nopeuteen tai voimaan. Oman kunnon ja terveyden ylläpito on tärkeä osa itsensä puolustamista.


Sôke (päämestari) Masaaki Hatsumi perusti Bujinkanin opettajansa Takamatsu Toshitsugun kunniaksi jakaakseen Budôn (soturin tie) ja Ninpôn (ninjutsun korkeammat periatteet) muun maailman kanssa. Vielä Takamatsun aikana monien Bujinkanin koulujen opetus tapahtui salassa. Vasta Hatsumin kautta on osa opetuksista tullut julkiseksi.

Harjoittelemamme koulut ovat sotajärjestelmiä, eli ne eivät ole kilpailu- tai urheilulajeja. Tämän vuoksi osa Bujinkanin kokonaisuudesta ei ole julkisesti opetettua. Emme myöskään järjestä kilpailuja.

Päämestarimme onkin sanonut, että hän ei opeta voittamista, vaan selviytymistä.


Bujinkanin yhdeksän koulua, joista valtaosa opetuksesta tulee, ovat jokainen omia itsenäisiä taistelulajejaan. Eri kouluilla on omat menetelmänsä liikkua ja toimia samantyyppisissäkin tilanteissa.

Bujinkanissa yritämme löytää yleisiä totuuksia, joita saavutamme mm. tarkastelemalla tilannetta monesta eri näkökulmasta ja lähestymistavasta käsin.

Näin opimme, miten meidän oma kehomme ja persoonamme voisi parhaiten toimia. Tämän kaltaisen harjoittelun kautta on helppo soveltaa samoja opetuksia muissakin elämän osa-alueissa, joissa tarvitaan mm. nopeaa päätöksen tekoa, asennetta tai strategiaa. Koska kokonaisuus on äärimmäisen laaja, siinä riittää opittavaa loppuiäksi.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin Shinden Dojon sivuilla

Bujinkan Shinden Dojo Finland esittelyvideo

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: