Shinden dojo Joensuu

Joensuun Bujinkan Shinden Dojo perustettiin vuonna 2013 Shidoshi Juho Ihalaisen toimesta. Siitä lähtien seurassamme ollaan harjoiteltu Bujinkan Budo Taijutsua aktiivisesti.

Porukkaamme kuuluu aktiiviharrastajia, sekä kannattajajäseniä. Järjestämme kaikkien seuraan kuuluvien kesken erilaisia illanistujaisia treenien ulkopuolella, sekä virallisten treeniaikojen lisäksi myös esim. talvisia ulkotreenejä kahvitarjoilun kera!

Jotta treenit sujuisivat mahdollisimman mutkattomasti, noudattaa dojomme seuraavaa etikettiä:

1. Kunnioita vetäjää

Kuten monessa muussa liikuntalajissa, myös Bujinkanissa harjoituksia ohjaa lajia ahkerasti harjoitellut treenaaja, yleensä sen hetkinen korkein vyöarvo. Opettaja on usein suunnitellut harjoituskerran sisällön etukäteen, joten on kohteliasta kunnioittaa vetäjän työpanosta ja tämän kokemusta.

2. Harjoitukset tehdään vetäjän ohjeiden mukaan

Harjoitusten vetäjällä on suunnitelma treenien kulusta, jota noudatetaan. Sooloilu ja omien kuvioiden harjoittelu on hyvien tapojen vastaista, ja usein häiritsee valmiiksi suunnitellun treenikerran kulkua. Noudata siis ohjaajan ohjeita ja keskity treenien sisältöön!

3. Juomatauot

Ohjaaja on vastuussa treenien aikana tehtävistä tekniikoista ja erilaisista harjoituksista, mutta myös siitä, että treenajat saavat tarvittavat juomatauot. Tatamin reunalla olevasta juomapullosta voi kesken tekniikan käydä hörppäämässä, kunhan kysyt harjoittelupariltasi luvan tähän. Tatamilta poistuttaessa, esim. pukuhuoneiden puolelle on hyvä kysyä ohjaajalta lupa.
Treenien aikana on muutama yhteinen juomatauko, jossa kaikkia kehotetaan juomaan vettä. Tauot ovat yleensä rankempien tekniikoiden jälkeen, jotta kaikki jaksavat harjoitella ahkerasti loppuun asti. Tauot ovat ajoitettu niin, ettei ylimääräisiä juomataukoja tarvitsisi. Pyri siis pitämään ylimääräiset tauot minimissä ja noudattamaan yhteisiä taukoja!

4. Myöhästyminen

On kohteliasta vetäjää ja muita kohtaan olla ajoissa paikalla. Jos kuitenkin myöhästyt, motivaationa seuramme noudattaa “rankkua”, eli vapaavalintaista lihaskuntoliikettä jokaista myöhästyttyä minuuttia kohti. Yleensä liikkeet ovat lajiin liittyviä (sumokyykyt, rystyspunnerrukset, linkkarit), mutta mielikuvitusta saa laittaa kehiin. Sovitut myöhästymiset, yleensä työn tai koulun takia, katsotaan läpi sormien. Harjoittelijat kuitenkin tässäkin tapauksessa yleensä suorittavat haluamiaan lihaskuntoliikkeitä, niitä ei koskaan voi tehdä liikaa!

5. Hygienia

Bujinkan on kontaktilaji, jossa ollaan lähellä toisia ihmisiä. Muiden treenaajien viihtyvyyden takia, pidä huolta hygieniastasi. Jos olet hikoillut reilusti ennen harjoituksia, tai muuten likainen, peseydy ennen kuin astut tatamille. Pidä myös huolta, että harjoituspukusi/vaatteet ovat puhtaat.

6. Toiset treenaajat

Bujinkanissa yhteisöllisyys on isossa roolissa ja treeneihin kerääntyy samasta mielenkiinnonkohteesta kiinnostuneita henkilöitä. Kunnioita siis muita samassa tilassa treenaavia! Älä häiritse toisten harjoittelua. Jos sinulla on huono päivä, tai et jaksa keskittyä treenaamiseen, on parempi lähteä kotiin ja palata tatamille paremmalla tuulella. Ihmiset tulevat omalla vapaa-ajallaan harjoituksiin, ja monelle se on tärkeä osa arkea. Ota siis tämä huomioon ja omalla käytökselläsi pidä huoli, että kanssatreenaajasi saavat harjoitella Bujinkania hyvillä mielin!

6.1 Suolaus ja intensiteetti

Kokeneet harjoittelijat yleensä keksivät vastatekniikoita, tai yrittävät “suolata” tekniikan aikana tehden tästä realistisempaa. Tämä ei kuitenkaan ole soveliasta jatkuvasti, koska tekniikoita yleensä harjoitellaan liikeradoittain ja tutkimalla esimerkiksi erilaisia horjutussuuntia. Älä hidasta tai hankaloita tekniikan tekemistä tahallasi, annan parillesi rauha tutkia tekniikkaa huolella. Keskustele parisi kanssa, millä voimakkuudella tekniikkaa tehdään. Liian kovaa treenaaminen ei ole turvallista, eikä liian löysästä tekemistä saa haluttua lopputulosta. Älä siis tee lukkoja, heittoja, lyöntejä ja potkuja liian kovaa, ellei harjoitteluparisi näin halua. Pidä mielessä myös erilainen taitotaso, kaikki eivät ole ehkä yhtä taitavia kovien ukemien tai muun liikkumisen kanssa mitä sinä! Älä myöskään väistele kaverisi tekemää tekniikkaa, kipu kuuluu lajin harjoitteluun eikä sitä tarvitse pelätä. Ohjaajat pitävät oppilaita jatkuvasti silmällä ja pitävät huolta, että treeneissä on turvallista kaikille harjoitella.

Kun harjoittelet parisi kanssa, pidä huolta että treenitahti on sopiva molemmille. Älä turhaan laiskottele tai hidasta tekniikoiden tahtia, harjoituksissa on tarkoitus tulla hiki! Jos harjoitteluparisi haluaa ottaa rauhallisemmin esimerkiksi liikuntarajoitteen takia, kunnioita myös tätä toivetta.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: